L'any 1975 va ser declarat L'any de la dona per l'ONU, una mesura totalment formal, que va donar peu a actes arreu d'Europa. Un dels primers referents que podem agafar, dins el món occidental, podria ser la vaga de 1975 a Islàndia, la coneguda com Dia lliure de la Dona o Women in Red Stocking, que va arribar al 90% de les dones del país aturades. Les organitzacions feministes d'Islàndia van apostar per visibilitzar el paper de la dona en la societat, el que va donar lloc a l'anomenat Dia lliure de la Dona, que promovia aturar les tasques de les dones. L'impacte econòmic de la vaga va ser considerable, ja que molts series no van funcionar debut a l'aturada femenina. No h hi havia diari perquè les tipògrafes eren dones, com també el servei telefònic, que tampoc va operar. Es van cancel·lar vols perquè les hostesses no es van presentar, així com les factores de peix van haver de tacar en comptar amb personal majoritàriament femení.
Si viatjam a Espanya, les primeres i principals lluites feministes les trobam en el marc de les lluites obreres del sector tèxtil de principis del segle XX, com podem veure a ciutats com Saragossa o Barcelona. La indústria tèxtil veurem que és molt recurrent en el món femení. Per això, projectes actuals que reivindiquen la figura de la dona a través de la indústria tèxtil i la moda són necessaris. Projectes com Las Culpas, entre molts d'altres, intenten rompre els estereotips i els rols tradicionals de la societat. A través d'una marca de roba reivindicativa, moda feminista amb valors d'autogestió, producció ètica i compromís social.
Ara bé, el feminisme i la lluita contra el sistema antipatriarcal no només és cosa d'Occident. En societats com l'índia, país amb una gran indústria tèxtil, néixer dona pot ser un bon problema. En un país on veim com la majoria de lloc de treball del sector tèxtil industrial són ocupats per dones, i aquestes representades per sindicats masculins. Davant aquesta situació, treballadores han creat el sindicat mixta Garment Labour Union, una forma més d'enfrontar-se al patriarca, la misogínia i les grans corporacions que utilitzen aquests tallers per la seva producció mundial.
Rompre amb els estereotips establerts és el que fa Atita Verghese, una noia de l'Índia, recordem, una societat on els estereotips femenins estan més que fixats i el 80% de matrimonis són "concertats", que practicantskateboarding ha obert un nou món de possibilitats a noies com ella. Amb l'organització Girls Skate India, promocionen el patinatge entre les noies, però també demostren com ser fortes, prendre decisions i empoderar-se per així aconseguir els seus objectius.
Un altre exemple de feminisme fora de les nostres fronteres mentals el podem veure en el documental Ouaga Girls, on un grup de dones a Burkina Faso es formen per ser mecànics. El més dur no serà la formació, sinó poder trobar feina en una societat on el marit haurà d'acceptar que la dona faci una feina marcada com masculina.
Demà aturada general, però no oblidem que les nostres decisions diàries i actituds vers la vida és l'únic que pot fer caure el patriarcat.
Comentaris