La maleta mexicana és la història de 4.500 negatius sobre la Guerra Civil espanyola. Fotografies fetes per Gerda Taro, Robert Capa, company de Taro, i David Seymour "Chim", de qui ja hem parlat anteriorment en aquest blog.
1939 Capa es troba a França però estar vinculat amb l'esquerra i el seu origen jueu el fa fugir cap a Nova York, deixant en el seu estudi tot el seu material, a càrrec del seu assistent, qui més tard s'hauria de retrobar. Dins una maleta, els arxius de Capa van viatjar al Marroc, on van ser amagats, i anys més tard van arribar a Mèxic.
Alguns dels protagonistes d'aquestes fotografies s'han pogut reconèixer i veure en elles, com és el cas d'Antoni Riera, forneller exiliat, qui surt en un dels negatius de Capa disparats en el camp d'Argelers.
Toni Riera Sans va viure entre 1918 i el 2013, a Fornells, Menorca. Família de pescadors humil, el cop de 1936 va enganxar a n'Antoni a l'església de Santa Maria de Maó, tot i que la seva família havia partit el 1925 a Barcelona a cercar millors oportunitats. Podem dir que n'Antoni va passar la Guerra a Catalunya, d'on va creuar cap a França i va ser pres durant tres mesos al cap de concentració d'Argelès-sur-Mer. És aquí on Robert Capa fotografia una escena d'ell i dos companys fent una olla de llenties.
Antoni Riera al centre de la fotografia. Camp d'Argelès-sur-Mer, Francça. Robert Cappa, Center of Photography |
El 1939 Toni Riera aconsegueix fugir del camp i arriba a Portvendres, des d'on camina fins a Figueres. Arribat a l'Espanya de Franco, durant uns tres anys, Riera ser detingut, enviat al camp de concertació de Llars Mundet, al batalló de fortificacions i al servei militar.
Fonts:
- Llibre d'exilis. Diccionari biogràfic de l'exili menorquí. Josep Portella. Menorca S.XX. 2017
Comentaris