HANS HARTUNG I ANA EVA BERGMAN, una estada a Menorca 1932-1938.


Hans Hartung i Ana-Eva Bergman van ser una parella d'artistes que arribaren a Menorca  l’any 1932, on llogaren un terreny a cala Tirant i construïren una casa-taller concebuda com un lloc de treball i alhora, un entorn per a la seva vida quotidiana.


La casa Hartung-Bergman –malauradament desapareguda- era un cub de modestes dimensions i finestres horitzontals que permetien copsar la meravellosa visió de l’entorn natural de Tirant.. En un reduït perímetre, sense aigua corrent ni electricitat, s’optimitzava al màxim l’espai com a vivenda i estudi dels dos artistes.

Anys després, Ana-Eva Bergman rememorant aquests anys, escriuria:

Et c'est ainsi qu'Adam et Ève quittèrent le Paradis, un plat de poissons et deux pommes à la main, conscients qu’ils avaient eu largement leur part de larbre de la sagesse.


(“I va ser així com Adan i Eva abandonaren el paradís, un plat de peixos i dues pomes a la mà, conscients que havien abastat la seva part de l’arbre de la saviesa”)La casa, que van construir a cala Tirant, va ser dissenyada per ells mateixos i esdevenia una proposta avançada d’arquitectura dins dels cànons  del racionalisme i l'aruitectura tradicional menorquina. 
Malauradament, aquesta estada va ser molt curta ja que l’any 1934 varen haver d’abandonar l’illa  precipitadament atès que havien estat acusats d’espies alemanys. No obstant això, el període de gairebé tres anys viscut a Menorca va quedar enregistrat per sempre a la seva memòria i va significar una experiència excepcional que marcà la seva evolució posterior. L’any 1938, la parella es divorcià i cadascú començà una nova vida: Hartung es casà amb Roberta González, filla de l’escultor Julio González; i Bergman, amb Frithjof Lange, fill de l’arquitecte Christian Lange. L’any 1952, es retrobaren a París i decidiren divorciar-se de les seves respectives parelles i reiniciar una vida en comú que duraria fins que van morir.

Hans Hartung, nascut el 1904 a Leipzig i va mort el 1989 a Antibes, va ser un pintor francès d'origen alemany,  màxim exponent de l'art abstracte gestual i pare del tachisme.

El tachisme és un estil de pintura abstracta popular a França en els anys quaranta i cinquanta. Aquest moviment és sovint vist com l'equivalent europeu de la tendència de l'expressionisme abstracte nord-americà representat per l'Action Painting. Es refereix a un aspecte de l'art informal, en una de les components anomenats abstracció lírica.


Aquí podeu veure un parell d'exmples de l'obra de Hans Hartung: 


Anna- Eva Bergman, va néixer el 29 maig 1909 Estocolm ( Suècia ) i mori el 24 de juliol de 1987 a Grasse , França . Va ser una pintora noruega de l' Escola Nova de París . Del seu pas per Menorca juntament amb en Hans Hartung, ens va deixar aquesta col·leció d'obres sobre el món i la Menorca d'Eva Bergman ( Exposició a El Roser, Ciutadella, 29 d'Abril- 29 de maig del 2003) Fonts: http://vacioesformaformaesvacio.blogspot.com.es/2012/10/anna-eva-bergman.html
http://www.fondationhartungbergman.fr/sitehhaeb/?lang=fr

Comentaris

Entrades populars