Es Mercadal de Cine!


El cinema va començar a  a París el 28 de Desembre de 1895 de la mà dels germans Lumière, tot i que no va ser fins l'experiència màgica de Meliès que es començà a veure el seu potencial.
Els germans Lumière van ser els inventors del Cinematògraf, aparell que creava imatges en moviment i les projectava. La seva primera exposició, on es va presentar el cinematògraf, va ser la presentació d'un curt documental  on es veu la sortida dels treballadors d'una fàbrica.


Com em dit però, va ser amb Melies amb qui el cinema va esclatar, i açò ho aconseguir a través de l'experimentació del cinematògraf, on despertà tota la seva creativitat mitjançant trucs de màgia, il·lusions òptiques i fantasies. Podríem dir que George Melies va ser el creadors els efectes especials i el primer il·lusionista del cinema..
Ara bé, si aquest és el començament del cinema, la història que avui ens toca aquí és la història del
cinema a Es Mercadal, petit poble menorquí que començà a tenir el seu idil·li amb el cinema ja als 1914! No en tenim molts records d'aquest inicis, però si sabem que varen ser un inicis silenciosos, ja que el cinema que es projectava encara era mut, i uns inicis on el cinema es vivia al carrer, on s'aprofitaven les petites i silencioses places del poble per fer alguna pel·lícula.
Fotos antigues de ciutadella (facebook)
El que si ja recordam, i d'açò en tenim testimonis directes, els dels cinemes que més temps han durat al nostre poble, el Cinema de Can Serra, on actualment hi ha la pizzeria Es Tomàtic,  i el Cinema des Casino es Centro, on actualment fan les boníssimes ensaïmades de Cas Sucrer.
A diferència de com es viu el cinema a dia d'avui, en aquells temps, xerram dels anys 30 fins els anys 80, els cinema es vivia com un acte de reunió social.
Pensem com vivia la gent d'aquells anys, sobretot als anys posteriors a la Guerra Civil Espanyola, uns anys marcats per la censura, el prohibicionisme (pensem que fins i tot el ball estava prohibit), la presencia de militars als pobles ( as Mercadal hi havia uns 1000 militars!)i les dificultats econòmiques de molta gent. El cinema doncs, era un lloc de reunió, un lloc de coneixement, d'esbarjo i perquè no, el lloc on apropar-te a la noia que t'agradava...Si fins i tot feien sonar una campaneta a la mitja part del cinema, abans d'encendre els llums, no fos cas que trobessin algú amb alguna mà on no tocava!

Moltes d'aquestes històries, així com els personatges reals que van participar en aquests cinemes son el que podreu trobar en el següent video. Curt-documental organitzat per Mèdit, on 10 alumnes han fet redescobrir la història de dos petits cinemes locals d'Es Mercadal.
Aquí teniu l'enllaç:Es Mercadal de CineComentaris

Entrades populars